Studentenkamer fors duurder

Voor een studentenkamer moet inmiddels gemiddeld 403 euro per maand worden neergeteld, 12,5 procent meer dan een jaar geleden. Dit blijkt uit cijfers van Kamernet.nl. 

 

 

 

De gemiddelde huurprijs van een studentenkamer lag in de eerste vijf maanden van dit jaar 12,5 procent hoger dan in 2011. Betaalden studenten begin 2011 nog gemiddeld 358 euro per maand voor een kamer, in 2012 steeg de gemiddelde kamerhuurprijs naar 403 euro per maand. In 2008 was de gemiddelde huurprijs 329 euro per maand.

Volgens Kamernet heeft de forse stijging te maken met de tendens dat studenten minder lang op een kamer blijven wonen uit angst voor een langstudeerdersboete of het aflopen van studiefinanciering. Het hoge verloop biedt de huisbaas de mogelijkheid om de kamerhuur tussentijds te verhogen.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is not amused: “Een gemiddelde prijsstijging van 12,5 procent ligt 10 procent boven inflatieniveau. Hierdoor is op kamers wonen voor een steeds grotere groep financieel onhaalbaar.” In reactie op Kamervragen over de gestegen huurprijzen raadt het kabinet studenten aan om naar de huurcommissie te stappen om te laten controleren of de huurprijs van hun kamer conform het puntensysteem is.

Delen