Door ’t hart van Andalusië

In de schaduw van de overbevolkte Costa del Sol ligt een ander Andalusië: stil, puur, kleinschalig, wonderschoon en bedeeld met enkele wereldattracties, zoals het Alhambra en de Mezquita. De beste manier om dat allemaal te ontdekken? Op de motor!

Tekst en beeld: Hans Avontuur

 

Op de flanken van La Alpujarra waait een frisse wind die door de kieren glipt van mijn motorpak dat vanochtend op het vertrekpunt bij Málaga nog kookte in de zon. Maar hier in de uitlopers van de Sierra Nevada is het een andere wereld, met dorpen die luieren in een niemandsland tussen strand en hooggebergte.

Het asfalt gaat nog geen vijftig meter rechtdoor. Aanvankelijk was het wringen om de machine door alle bochten te loodsen, maar na een halve dag rijden gaat het bijna vanzelf. Moeiteloos zwiert de motor door korte, lange, ronde en hoekige bochten naar de Poqueira-vallei, een van de hoogtepunten. De witte dorpen liggen er in slagorde: Bubión, Capileira, Pampaneira.

Een motortocht door het hart van Andalusië kan niet lang genoeg duren.

Hand van het gas, uitdrijven en aanleggen. In Capileira bevindt zich een mooi terras onder dikke hoge bomen met uitzicht op de weekmarkt. Hoewel de route op de gps staat, pakken we toch de klassieke kaart er nog bij om een beter idee te krijgen van het vervolg van de tocht. Is Granada vandaag nog haalbaar?

Het had niet mooier gekund. Bij het vallen van de avond rijden we de stad binnen, gaan meteen naar het pleintje San Nicolás en zien hoe wereldwonder Alhambra gloeit in de ondergaande zon. Het paleizencomplex uit de Moorse tijd hoort tot de grootste attracties van Spanje. Terecht, zo blijkt een dag later tijdens een bezoek. Het ene vertrek is nog mooier gedecoreerd dan het andere.

Lees verder (pdf).

AA04-2016p046-048a

Delen