Eerste jaar – Femke Kielman

Je leven verandert drastisch als je gaat studeren. In deze serie kijken vier tweedejaars kijken terug op eerste jaar. In deze aflevering: Femke Kielman (20), student biomedische wetenschappen aan de Universiteit Leuven.

Tekst: Marjan Enzlin | Beeld: Annemiek Mommers/DB

 

“Het was voor mij een grote tegenvaller dat ik uitgeloot werd voor geneeskunde. Ik was er zó zeker van dat ik arts wilde worden; ik had niet eens over andere studies nagedacht. Uiteindelijk heb ik een tussenjaar genomen en dat was fantastisch. Omdat ik het niet gepland had, had ik niet gespaard om te gaan reizen, maar ik ben toch naar het buitenland gegaan. In totaal ben ik drie maanden weggeweest. In die tijd deed ik vrijwilligerswerk in Thailand, Sri Lanka en Nepal. Geweldig. Ik heb zo veel gezien, gedaan en geleerd.

Achteraf was het geen ramp dat ik uitgeloot werd, want zo kon ik nog eens nadenken over mijn studiekeuze. Ik zag mezelf uiteindelijk toch meer als onderzoeker dan als arts. Dus heb ik gekozen voor biomedische wetenschappen in Leuven. Leuven is een echte studentenstad. Heel gezellig en het aanbod van kamers is er groter dan in Nederland. Zo had ik binnen een dag een kamer. En de huurprijzen vallen ook mee, voor 300 euro heb je al een behoorlijke kamer.

‘Ik moest wennen aan de Belgische manier’

Mijn studie was wel even wennen. Het eerste semester kwam vooral neer op het herhalen en uitdiepen van wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie. Pas in het tweede semester werd het interessanter. Ook moest ik wennen aan de Belgische manier van doceren en toetsen. In Nederland is het kunnen toepassen van kennis belangrijk, in Leuven ligt de nadruk op het kunnen reproduceren van feiten. Dat is dus twee keer per jaar een periode blokken en stampen. Wel grappig, want dat zie je direct in de stad. Die is leeg tijdens de examenperiodes. Net als in het weekend, want dan is iedereen naar huis.”

Andere afleveringen in deze serie

25 augustus – Raffaele Giusepponi  (20) – tandheelkunde Rijksuniversiteit Groningen
26augustus – Noraly van Weert (19) – geneeskunde Universiteit Maastricht
27 augustus – Irene Rademaker (23) – logopedie Hogeschool Utrecht

 

 

Delen