Film by the sea: Care & Cure

De 15de editie van het jaarlijkse festival Film by the Sea in Vlissingen gaat 13 september van start met de Nederlandse première van GabrielleDeze Canadese film van Louise Archambault, over een jonge vrouw met een verstandelijke beperking, maakt meteen duidelijk waar het in de Zeeuwse kustplaats voor een groot deel om draait: Care & Cure.

Tekst: Bram van Schaik

Tien dagen lang vormt Care & Cure de rode draad van het filmfestival in Vlissingen. Uiteraard naast het thema ‘Film & Literatuur’, waar Film by the Sea al sinds het prille begin bekend om staat. In totaal worden er zo’n 150 films vertoond. Daarnaast zijn er talloze randactiviteiten, van workshops en culinaire verrassingen tot feesten.

Na Do you Mind? (2011, over psychiatrie) en Film & Recht (2012) wordt in Vlissingen voor de derde keer uitvoerig stilgestaan bij een actueel en veelbesproken maatschappelijk thema. Onder de vlag van Care & Cure worden in het themapaviljoen niet alleen enkele tientallen films vertoond, er zijn ook talkshows, symposia en forumdiscussies over belangwekkende onderwerpen betreffende de zorg, die ook in de films terugkomen.

De basis voor het themaprogramma wordt gevormd door een filmcanon met de beste films op het gebied van de gezondheidszorg. Die films zijn gekozen door een commissie onder voorzitterschap van voormalig staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten. Voor de samenstelling van de ‘zorgcanon’ is begonnen met een longlist van 150 filmtitels. De commissie heeft er vervolgens 52 bekeken en daar is een top-25 uitgerold. De tien beste, aangevoerd door Mar Adentro van Alejandro Amenábar (2004), over een vanaf  zijn nek verlamde man, worden tijdens het festival vertoond.

Schrijnend
De films belichten elk een ander aspect van het aandachtsgebied. “Er zitten veel indringende films bij”, zegt Leo Hannewijk, oprichter en directeur van het festival. Het was zijn idee om met het thema Care & Cure aan de slag te gaan. “Omdat de gezondheidszorg heel actueel is. Als gevolg van de bezuinigingen zie je schrijnende ontwikkelingen in deze sector. Dat doet wat met mensen.” Zelf heeft de festivaldirecteur een zoon met een visuele beperking. De 26-jarige Ferenc Hannewijk is pianist-zanger en treedt ook op tijdens het festival. Zijn vader: “Als Ferenc ergens wil spelen, heeft hij altijd iemand nodig die hem begeleidt. Ik weet dus wat het inhoudt als je zoiets moet regelen.”

Lees verder (pdf).

09-2013p046-047

Delen