Lekker luisteren

Van geschiedenis tot psychologie, van docu’s tot pratende bomen. De podcastvoorkeuren van Arts en Auto-lezers lopen sterk uiteen, blijkt uit de vele tips die de redactie ontving naar aanleiding van de oproep in het vorige nummer. Deze verzameling podcasts bevat dan ook voor elk wat wils.

Tekst: redactie Arts en Auto | Beeld: Shutterstock

Tijdens het klussen en tuinieren plugt orthodontist Martinette Derksen-Muller haar airpods in. In coronatijd is zij verslingerd geraakt aan podcasts. Vooral het verhalende genre spreekt haar aan: De Brand in het Landhuis, De Man en de Maan en De Blankenberge Tapes. Die laatste is ook een favoriet van fysiotherapeut Sanne Goosen. “Superspannend!”, schrijft zij. “Eenmaal gestart, wil je niet meer stoppen.” Fervent podcastluisteraar Goosen voegt daar nog een paar ‘tijdloze parels’ aan toe, zoals Bob, over de zoektocht naar de verdwenen liefde van een dementerende vrouw. “Fragiel, intiem, echt zó mooi.” En van dezelfde makers: El Tarangu, over het mysterie rond een Spaanse wielrenner die al jaren dood wordt gewaand. 

De afspeellijst van Ad van Gils verraadt een grote interesse in geschiedenis. Al begint de radioloog de dag graag met The Daily, de dagelijkse podcast van de New York Times. “De ochtendkrant op de radio, hoogstaande journalistiek.” The History of the Great War van Wesley Livesay noemt hij ‘een podcast zoals een podcast moet zijn’. “Boeiend en enthousiast verteld. Een must voor iedereen die de 20e en 21e eeuw wil begrijpen.” Revolusi schaart hij in diezelfde categorie: “Deze podcast berust ook op grondig onderzoek en bevat veel waar ik nog nooit van had gehoord.” Voor Tamara Mulder staat De geschiedenis voor herbeginners van een ‘paar leuke jonge Belgische geschiedenisleraren’ op nummer 1.

Verbazingwekkende parel 

Podcasts zijn de laatste jaren enorm in opmars, maar de audioshows bestaan al veel langer. Zo dateert de eerste aflevering van een van de best beluisterde podcasts ter wereld, This American Life, van meer dan 25 jaar geleden. SEH-arts Dirk Houtman kijkt elke week uit naar een nieuwe docu over het dagelijks leven in de Verenigde Staten. “Elke aflevering is weer een verbazingwekkende parel.”

Groene Oren van Staatsbosbeheer, een tip van Mieke Reijs, bevindt zich in het wat luchtiger podcastsegment. De dierenarts zit soms in haar eentje hardop te lachen om de geïmproviseerde interviews van Chris Bajema met dieren en bomen die in Nederland voorkomen en worden gespeeld door bekende acteurs en cabaretiers. Als het gaat om het thema natuur, doet ook Tessa Backhuijs, sportmedisch specialist, een duit in het zakje: zij beleeft veel plezier aan De Vogelspotcast, waarin wereldrecordhouder vogels kijken Arjan Dwarshuis wekelijks op vogelsafari gaat met een jeugdvriend die nog geen kraai van een ekster kan onderscheiden. 

Meer podcasttips? 

Alle ingezonden tips en toelichtingen vindt u op artsenauto.nl/podcasttips

Leerzaam 

Deze audioshows dienen vooral als ontspanning, maar er zijn ook lezers die podcasts luisteren die leerzaam zijn, voor henzelf en/of voor hun patiënten. Zo heeft verloskundige N. Kamstra veel gehad aan Podnataal, waarin bekende en onbekende vrouwen vertellen over hun ervaringen rondom de bevalling. “Deze podcast kan vrouwen sterken in hun gevoel en vertrouwen geven. Zelf vond ik het waardevol om mee te gaan in de gedachtewereld van de zwangere en weer te beseffen hoe belangrijk bejegening en uitleg van een zorgverlener zijn.” 

Een beetje in hetzelfde genre beveelt ic-neonatologieverpleegkundige Marleen van de Poll de podcast Zwarte Muisjes aan. “Het is nog steeds een groot taboe om te praten over psychisch leed. Deze podcast kan ouders die na een bevalling níet op een roze wolk terechtkomen, herkenning, erkenning en steun bieden.”

Gerie van de Vlekkert, psychosomatisch oefentherapeut mensendieck, tipt De Podcast Psycholoog en Stoorzender, beide gaan over mentale gezondheid. In die eerste gaat een psycholoog met vakgenoten in gesprek, in Stoorzender staat de patiënt/ervaringsdeskundige centraal. 

Tot slot raadt fysiotherapeut Frank Hoozemans de serie Is het leven een zeven? aan: gesprekken tussen zoon Derek (psycholoog/onderzoeker) en vader Paul de Beurs (psychiater/mediator). “Met praktische huis-tuin-en-keukenadviezen, te gebruiken in het dagelijks leven. Níet alleen voor patiënten!”

Eigen podcasts

Onder Arts en Auto-lezers bevinden zich ook de nodige podcastmakers. Zo bespreekt apotheker Harm Geers in zijn Apothekers Podcast de werking van geneesmiddelen. Het leverde hem in maart van dit jaar de KNMP Zorginnovatieprijs op. Karin Overbeek, coördinator diëtetiek bij ParkinsonNet, heeft met collega’s diverse ParkinsonNetpodcasts gemaakt over onderwerpen gerelateerd aan de ziekte van Parkinson en atypische parkinsonismen, voor zowel professionals als patiënten en hun naasten.

De Hartslag podcast is ontwikkeld ‘voor en door medewerkers van het Spaarne Gasthuis’, terwijl Gerdine Kamp (kinderarts) en Lotte Heijerman (arts-assistent kindergeneeskunde) zich met hun podcast 3×7 Bij de dokter op patiënten en ouders richten. In elke aflevering gaan zij in gesprek met een ouder en kind over een ziektebeeld binnen de kindergeneeskunde, met een vast format: 7 vragen, 7 antwoorden en 7 tips.

De Huisarts podcast is voor huisartsen en wordt gemaakt door huisartsen. De makers – Femke Veldman, Marco Krukerink, Linn Dobrowolski en Tessa Dijksman – interviewen experts over huisartsgeneeskundige onderwerpen. In De Innovatieve Huisarts bezoekt huisarts Christian de Groot collega’s die innovaties toepassen in hun praktijk; deze tip komt van huisarts Ed Berends, zelf te gast in aflevering twee van deze podcast, waarin het gaat over regionalisering in Zuidoost-Brabant.

Een podcast waarvan de eerste aflevering nog moet verschijnen, is ACT & Leefstijl. In januari gaan leefstijlcoach Sonja Kramer en psycholoog Heidi Stiegelis van start met deze podcast, waarmee zij zich richten op professionals die cliënten begeleiden naar een gezonde leefstijl. 

Delen