Magisch woestijnland Jordanië

Jordanië is een land waar je je nog altijd een beetje ontdekkingsreiziger voelt. Gelukkig is één week al genoeg om de topattracties te ontdekken: de Rode Zee, de Dode Zee, de beroemde rotsen van Wadi Rum en natuurlijk de verborgen woestijnstad Petra. 

Tekst en beeld: Joris van Drooge

 

Ik dacht dat we al geland waren, maar dat blijkt niet het geval. Na de touchdown op Amman International Airport dalen we nog veel verder. Een tocht van drie kwartier die voert van 730 meter hoogte tot 427 meter ónder zeeniveau. De zinderende rit over steile wegen en haarspeldbochten eindigt bij het laagste punt op aarde, de Dode Zee.

Daar doen we dingen die je zoal doet in zo’n zoutmeer: drijven in het zilte water, poseren met een krant, elkaar insmeren met heilzame zoutmodder. Ondertussen voelen we: dit wordt een bijzondere reis. We dobberen in een ‘zee’ die voorkomt in de Bijbel, Koran en Torah. Enkele kilometers verderop ligt de plek waar Jezus gedoopt zou zijn in de Jordaan, de rivier die eindigt in deze zoutzee. Dat was weliswaar twee millennia geleden, maar die bijbelse sfeer hangt hier nog steeds. Vlak bij ons hotel zien we een jongetje op een ezel, zijn kudde geiten hoedend tussen de olijfbomen, in het gulden strijklicht van de avondzon.

Lees verder (pdf).

04-2014p062-065

Delen