Nederland wil zelf zorgprof kiezen

Bijna alle Nederlanders willen zelf hun zorgverlener kunnen kiezen. De zorgverzekeraar mag deze keuze niet beïnvloeden. Driekwart van de Nederlanders wil deze keuzevrijheid niet opgeven, zelfs niet als de zorgpremie met 8 euro per maand daalt. Dat blijkt uit een representatieve steekproef in opdracht van VvAA, ledenorganisatie en dienstverlener voor zorgprofessionals.

Nederlanders weten gezien de uitkomsten van de steekproef goed welke zorgverlener ze willen bezoeken. Uit de uitkomsten kan worden geconcludeerd dat bijna twee derde van de respondenten de zorgverzekeraars niet beter geschikt acht om de kwaliteit van zorg te beoordelen dan zijzelf. Ook vindt men het onacceptabel als zorgkosten bij een zorgverlener van eigen keuze niet vergoed worden.

Volgens Edwin Brugman, directeur kennismanagement en netwerken bij VvAA is de enquête relevant vanwege de plannen van het kabinet-Rutte om de keuzevrijheid in de zorg af te schaffen. Brugman: “De Tweede Kamer staat op het punt om de keuzevrijheid af te schaffen. Uit dit onderzoek blijkt dat de burgers dat absoluut niet willen.”

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna de helft van de Nederlanders niet weet welke soort polis hij of zij heeft (natura/restitutie/combinatie). Inmiddels heeft VvAA de Kamerleden geïnformeerd over de uitkomsten van de enquête die werd uitgevoerd door Annalise, market intelligence, in samenwerking met SSI.

Klik hier voor het onderzoeksrapport van Annalise (pdf).

VVAA - Afschaffen vrije keuze zorgverleners

 

Delen